Het Correctiebureau en Bib Zottegem blazen Groot Dictee nieuw leven in


‘Het Groot Dictee heruitgevonden’ is een idee van de Stedelijke Bibliotheek van Mechelen. Vorig jaar vond het een eerste keer plaats bij de initiatiefnemers, met zestig kandidaten. Op 7 december 2018 om 20 uur wordt het gespeeld in meer dan zestig bibliotheken tegelijk. Ook de bibliotheek van Zottegem doet mee.


In 2016 hield het paradepaardje van de Nederlandse spelling op te bestaan: het Groot Dictee der Nederlandse Taal, jarenlang een vaste waarde op de nationale televisie, was niet meer. De bibliotheek van Mechelen vond dat jammer en sleutelde aan een opvolger. ‘Het Groot Dictee heruitgevonden’ werd geboren. Met zestig deelnemers een heuse voltreffer.


Vanaf 2018 stappen meer dan zestig bibliotheken, verdeeld over Brussel en Vlaanderen, in het initiatief. Op vrijdag 7 december om 20 uur stipt geven ze het startschot van het nieuwe taalspel, met dezelfde tekst. Ook de bib van Zottegem zet haar dicteetraditie verder en sluit zich erbij aan. Jaren geleden vormde het Egmontkasteel namelijk het decor voor Het Groot Zottegems Dictee.


Geen abracadabra maar taal van gewone mensen
Het gaat niet alleen om correct spellen. In plaats van abracadabra staan taalplezier en creativiteit centraal. Om te winnen heb je fantasie en taalvaardigheid nodig, en omdat het aan het eind heel spannend wordt, spelen ook de zenuwen een rol. Alles draait om een grappige tekst, geschreven door de jonge auteur Ans De Bremme.


Bij een dictee hoort een voorlezer met een vlekkeloze uitspraak én natuurlijk een team om te verbeteren. Presentator van dienst in Zottegem is Cara Cobbaert, bekend van Radio 2. De rode balpen wordt gehanteerd door professionals van ‘Het Correctiebureau’ uit Zottegem.
Deelnemen is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Dat kan in de bib, via bibliotheek@zottegem.be of 09 364 64 11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *