Een geslaagd Groot Dictee Heruitgevonden in Zottegem

En dat het gezellig was! Volgend jaar gaan we dat Groot Dictee dus zeker ook in Zottegem nog eens opnieuw ‘Heruitvinden’! 😉

Met dank aan bibliothecaris Koen De Keukeleire en Radio 2-presentatrice Cara Cobbaert voor de fijne samenwerking!


Gefeliciteerd, Veerle Bogaert en Jeroen Torrekens, met jullie overwinning! 👍🏼

Het Correctiebureau en Bib Zottegem blazen Groot Dictee nieuw leven in


‘Het Groot Dictee heruitgevonden’ is een idee van de Stedelijke Bibliotheek van Mechelen. Vorig jaar vond het een eerste keer plaats bij de initiatiefnemers, met zestig kandidaten. Op 7 december 2018 om 20 uur wordt het gespeeld in meer dan zestig bibliotheken tegelijk. Ook de bibliotheek van Zottegem doet mee.


In 2016 hield het paradepaardje van de Nederlandse spelling op te bestaan: het Groot Dictee der Nederlandse Taal, jarenlang een vaste waarde op de nationale televisie, was niet meer. De bibliotheek van Mechelen vond dat jammer en sleutelde aan een opvolger. ‘Het Groot Dictee heruitgevonden’ werd geboren. Met zestig deelnemers een heuse voltreffer.


Vanaf 2018 stappen meer dan zestig bibliotheken, verdeeld over Brussel en Vlaanderen, in het initiatief. Op vrijdag 7 december om 20 uur stipt geven ze het startschot van het nieuwe taalspel, met dezelfde tekst. Ook de bib van Zottegem zet haar dicteetraditie verder en sluit zich erbij aan. Jaren geleden vormde het Egmontkasteel namelijk het decor voor Het Groot Zottegems Dictee.


Geen abracadabra maar taal van gewone mensen
Het gaat niet alleen om correct spellen. In plaats van abracadabra staan taalplezier en creativiteit centraal. Om te winnen heb je fantasie en taalvaardigheid nodig, en omdat het aan het eind heel spannend wordt, spelen ook de zenuwen een rol. Alles draait om een grappige tekst, geschreven door de jonge auteur Ans De Bremme.


Bij een dictee hoort een voorlezer met een vlekkeloze uitspraak én natuurlijk een team om te verbeteren. Presentator van dienst in Zottegem is Cara Cobbaert, bekend van Radio 2. De rode balpen wordt gehanteerd door professionals van ‘Het Correctiebureau’ uit Zottegem.
Deelnemen is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Dat kan in de bib, via bibliotheek@zottegem.be of 09 364 64 11.

Elsie wint het Hautekietdictee

Dicteetijgers

Het dictee eindigde op een ex aequo. Elsie Ribbens en Robert Joosen maakten allebei slechts twee fouten. Zij werden door Ruud Hendrickx, hoofdredacteur Grote Van Dale omschreven als “Dicteetijgers”. Joosen maakte er geen geheim van dat hij geoefend had. “Anders lukt het niet op deze manier”, zei hij.

Bij de prominenten sprong VRT-journaliste Kristien Bonneure eruit, zij maakte slechts zeven fouten. Steven Vanackere (16 fouten) was de beste speller onder de politici.

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/06/twee-winnaars-voor-hautekietdictee–kristien-bonneure-beste-bij-/

Leen Ribbens wint Groot Dictee van 200 jaar UGent

Leen Ribbens (46) die in 1993 aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken afstudeerde als licentiaat vertaler Engels-Duits-Nederlands is met drie fouten de winnares geworden van het Groot Dictee dat UGent organiseerde naar aanleiding van de viering van de 200ste verjaardag van de universiteit. Leen Ribbens haalde het van 475 andere kandidaten. Ze is dagelijks met taal bezig, want samen met haar tweelingzus Elsie Ribbens staat ze aan het hoofd van Het Correctiebureau. Haar tweelingzus Elsie won in 2005 overigens het Groot Dictee in Den Haag.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170324_02797325

Elsie Ribbens wint Klein Nederlands Dictee van Wolven van La Mancha in Hotsy Totsy

Veel moeilijker dan vorig jaar’, zo zei Frans Van Besien, de winnaar van vorig jaar, ‘ik zal dit jaar niet winnen.’ En zie, een paar minuten later werd zijn naam afgeroepen in de Hotsy Totsy. Derde plaats met 7 fouten: Frans Van Besien. Robert Joosen werd met 6 fouten tweede. Winnares werd Elsie Ribbens, een 43-jarige vertaler uit Zottegem, met 5 fouten. De winnares was niet aan haar proefstuk toe: in 2004 won ze de nationale finale van een dicteewedstrijd van het Davidsfonds voor liefhebbers, om het jaar daarna derde te worden bij de specialisten. Nog in 2005 won Ribbens zo maar eventjes het Groot Dictee van de Nederlandse Taal in Den Haag. Toen schreef ze 4 fouten.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blrto_01368944